9 sep. 2015

FIRA OCH OIA


Äntligen kommer det lite mer Grekland hit till bloggen! Andra dagen på Santorini (eller var det tredje, kommer inte ihåg) tog vi bussen till öns huvudstad, Fira.


I Fira trängdes vi med turister och njöt av utsikten. Då Fira ligger på bergskrönet som stupar ned i havet är utsikten, som ni kanske kan gissa, väldans magnifik.


Vi vandrade också ned för branta stigar som gick ned till havet och hamnen och som var proppfyllda med åsnor. Det var kanske det svettigaste jag gjort i hela mitt liv men föredrog att gå framför alternativet. Det har nämligen blivit en turistattraktion med åsneridning på Santorini. Detta ska dock undvikas, då djuren får vara ute hela dagen i den gassande solen utan mycket vatten. Många djurrättsorganisationer avråder att ta dessa "åsnetaxis" just för att djuren ofta far illa och utsätts för dålig skötsel.


Efter lunch i Fira tog vi bussen vidare till Oia. Här är allt mycket lyxigare och dyrare, men man får vad man betalar för. Oia är den grekiska drömmen personifierad, med slingriga kullerstensgator, vitkaklade hus och blåa tak så långt ögat når.


På kvällarna fylls gatorna med ännu mer turister för alla vill se solnedgången i Oia (det är dessutom ett av de få ställena på ön man kan se den, då det är den enda staden med utsikt mot havet västerut).


Åh vad jag längtar tillbaka nu när jag kommit in i min väldigt rutinlösa vardag. Tur att jag har några planer i September i alla fall, annars vet jag inte hur jag skulle överleva en månad till i Gävle...

1 kommentar: